Hoe gaan we met deelsteps om?

Hoe gaan we met deelsteps om?

Op dit moment zijn er 350 steps actief in de binnenstad, maar er komt op korte termijn een uitbreiding naar 1.400. Dat is een verviervoudiging! Van die 1.400 zijn er 1.000 voor Bird, de firma die reeds actief is in onze stad. Ook Poppy en Troty mogen er elks nog 200 plaatsen. Deelmobiliteit, in al haar facetten, houd je niet tegen. Dat is ook niet wenselijk, want ze geven de stedeling de mogelijkheid om zijn of haar mobiliteit op een flexibele manier in te vullen. En elke verplaatsing met de wagen die we kunnen vermijden, is op zich positief. Minder file, minder vervuiling, meer plek.

De deelsteps brengen echter ook een aantal uitdagingen met zich mee, die ik in de commissie Mobiliteit aankaartte bij de bevoegde schepen (zie artikel onder). Om het draagvlak bij élke weggebruiker voor deze steps te behouden, heb ik de schepen gevraagd om er maximaal op toe te zien dat deze bedrijven zich houden aan de globale limiet van 500 steps in het stadscentrum. Ook de zogenaamde struikelsteps – steps die in het midden van het voetpad worden achtergelaten – moeten in de toekomst tot het verleden behoren. Bovendien mag je op het voetpad enkel een ‘stapvoetse snelheid’ aanhouden. Gebruikers van de app zullen dus extra gesensibiliseerd moeten worden en – indien echt nodig – gesanctioneerd.

Men erkende het probleem en bevestigde dat de politie op dit moment uitzocht wat er wettelijk allemaal kan. Verder drong ik er ook op aan om na te denken op welke manier we onze verkeersinfrastructuur zo kunnen aanpassen opdat steps op drukke punten in afgebakende afzetzones kunnen gedropt worden. Onze Velo’s plaatsen we toch ook in de daartoe voorziene rails?

Hoe dan ook is de publieke ruimte in Antwerpen beperkt. Het nieuwe mobiliteitsevenwicht heeft er alle baat bij dat het draagvlak voor ons beleid zo groot mogelijk is. Nieuwe technologie doet ons daarbij creatief nadenken over hoe we omgaan met plaats. Boeiende tijden!

Ik sta altijd open voor suggesties, vragen en opmerkingen: laat maar komen!