Toegankelijkheid Antwerpse premetrostations krijgt dikke onvoldoende

Toegankelijkheid Antwerpse premetrostations krijgt dikke onvoldoende

CD&V Antwerpen is ontevreden dat De Lijn en Vlaams mobiliteitsminister Weyts (N-VA) geen planning hebben om de Antwerpse premetrostations toegankelijk(er) te maken voor mensen met een rolstoel, (groot)ouders met kinderwagens of slechtzienden. Een aantal stations hebben helemaal geen lift, zoals Groenplaats. Dat is gewoon ‘horror’ voor jonge ouders, ik kan dat bevestigen als vader die moet sleuren met een tweelingbuggy… Als er al liften zijn, gaan zij bovendien ontzettend traag. Je moet vaak ook twee keer een lift nemen tussen de verschillende niveaus, bijvoorbeeld bij premetrostation Meir. Op een drukke dag ben je al snel een kwartier kwijt. Stiptheid en tijdswinst zijn net argumenten die mensen moeten overtuigen om het openbaar vervoer te nemen.

De Lijn geeft in een antwoord op een klachtenbrief toe dat ze nog jaren verwijderd zijn van toegankelijke metrostations. “De aanpassingen zullen slechts mondjesmaat gebeuren.”, schrijft De Lijn. Vaak zijn er ook geen roltrappen aanwezig. Mensen die wat slechter te been zijn, worden zo eigenlijk weggehouden van de metro. Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer en CD&V-lijsttrekker voor het district Antwerpen Jan Braeckmans zullen dit verder nauwgezet opvolgen.

Wie mensen wil verleiden om het openbaar vervoer te nemen, moet ervoor zorgen dat alle lagen uit de bevolking zonder stress aan hun “tocht” kunnen beginnen. Geen enkel probleem om de premetrostations vol camera’s te hangen en zo meer veiligheid te garanderen. Maar kunnen we alstublieft ook aandacht hebben voor de jonge gezinnen en de mensen die wat minder mobiel zijn? Want die wensen per definitie… mobiel te zijn.

Toegankelijkheid premetrostations onvoldoende
Toegankelijkheid premetrostations onvoldoende