Veilig op weg voor alle kinderen

Onze kinderen zijn het belangrijkste in het leven. Dat leerde ik een dik jaar geleden toen ik papa werd. We willen voor hen de beste toekomst, en doen alles om te vermijden dat hen iets overkomt. Logisch. In onze stad zijn veel ouders vandaag de dag echter bezorgd wanneer hun kinderen zich in het verkeer begeven, zowel te voet als met de fiets. Niet logisch. Nochtans is het belangrijk dat we meer kiezen voor alternatieven voor de auto: de wegen zijn te verzadigd waardoor we veel tijd verliezen, de luchtkwaliteit lijdt eronder en beweging is gewoon veel gezonder. Maar dan moeten die alternatieven wel overtuigen. Want elke zorg voor een moeder of vader is er één teveel.
CD&V gelooft in de troeven van Koning Fiets. We maken er al enkele jaren werk van om deze naar voor te schuiven als het vervoermiddel van de toekomst. Maar mensen zullen pas massaal voor de fiets kiezen, zeker voor hun kinderen, als ze overtuigd zijn dat dat op een veilige manier kan. Dat doel kunnen we bereiken door een combinatie van positieve beleidsmaatregelen en voldoende (negatieve) sanctionering van overtreders. Cowboys horen nergens thuis en al zeker niet aan de schoolpoorten.
Daarom ben ik blij dat mijn partij – naar aanleiding van de Gezinsdag in Bobbejaanland vandaag – voluit voor de verkeersveiligheid van kinderen kiest. Concreet willen we de omgeving van scholen en kinderopvang veiliger maken voor zwakke weggebruikers, met 7 voorstellen:
- Zwaar vrachtverkeer is niet meer toegelaten op momenten dat ouders hun kinderen afzetten en ophalen. Met behulp van (ANPR-)camera’s kan dit eenvoudig gecontroleerd en worden. De technologie is er, nu nog de beslissingen.
- Vandaag investeert de Vlaamse overheid elk jaar 100 miljoen euro in fietspaden. Dat budget moet nog omhoog. Wij willen het verdubbelen. De stad Antwerpen volgt die visie en kiest resoluut voor hogere budgetten voor fietsinfrastructuur. Wij zijn een fietsstad in aantallen, maar nog niet in beleid. Waar mogelijk, creëren we brede fietspaden die een maximale veiligheid garanderen.
- Steeds meer kruispunten in Vlaanderen zijn geheel of gedeeltelijk conflictvrij. Dat wil zeggen dat fietsers en voetgangers er veilig kunnen oversteken zonder kruisend autoverkeer. Alle kruispunten moeten zo conflictvrij mogelijk worden, maar CD&V vraagt om prioriteit te geven aan de omgeving van scholen en kinderopvang.
- Vandaag geldt in schoolomgevingen een zone 30. Dat is een goede zaak. Alleen houdt niet iedereen zich daaraan. Algemeen geldt rond overdreven snelheid nog een te groot gevoel van straffeloosheid. De pakkans in schoolomgevingen moet naar omhoog. Dynamische borden kunnen afgestemd worden op ‘effectieve schooluren’.
- Meer schoolstraten. Bedoeling is om de verkeerschaos in de schoolomgeving bij het begin en het einde van een schooldag te beperken. Op die momenten wordt de straat afgesloten voor auto’s. Dit moet gebeuren in goed overleg met de buurt en de ouders.
- Zeker alleenstaande ouders hebben het moeilijk om alles te combineren. Kinderopvang, sportclubs, … brengen wat rust, zodat ook het haasten op de baan anders kan.
- We moeten al het mogelijke doen om het verkeer veiliger maken. Maar als er iets gebeurt, telt elk moment. Het volgen van een EHBO-cursus kan een enorm verschil maken. In Brussel is deze verplicht in het kader van de rijopleiding. In Vlaanderen nog niet. Maak de opleiding ook in Vlaanderen verplicht.
Op die manier evolueren we naar ouders die vrij zijn van zorgen in de stad van morgen.