Wie is Sam?

Wie is Sam?

Ik ben Sam Voeten. Een CD&V’er geboren en getogen in Merksem en nu een trotse inwoner van Mariaburg (Ekeren). Als rasecht Sinjoor volg ik samen met u de politiek in ‘t Stad op de voet. Sinds januari 2019 doe ik dat als gemeenteraadslid voor de stad Antwerpen. Hoe men mij soms omschrijft? Als A-Typische CD&V’er. Hokjesdenken is niet aan mij besteed.

Ontdek hier wat van mijn werk in de gemeenteraad.In ’t kort

  • Sam Voeten | 33 jaar
  • Geboren en getogen in Merksem, trotse inwoner Mariaburg (Ekeren)
  • Weegschaal 
  • Maki (totem)
  • Getrouwd met Katrien
  • Tweelingpapa van Lou & Céleste
  • Abonnement op de Ten Miles (9 deelnames, op naar het jubileum!)
  • Denkt niet in hokjes. Wederzijds respect is mijn kompas.

Sam Voeten

Volg mij


Jeugd en vroege loopbaan

Mijn geboorte, kinderjaren, jeugd, puberteit en eigenlijk mijn hele leven speelt zich af in Merksem. Ik werd in 1988 geboren in Jan Palfijn, groeide op in de wijk Distelhoek, ging als kleuter naar Virgo Maria en doorliep daarna mijn lagere- en middelbare schoolcarrière op het Sint-Jan Berchmanscollege (later Groenendaalcollege). Om een centje bij te verdienen, baatte ik twee zondagen per maand de cafetaria van een rust- en verzorgingstehuis uit in hartje Antwerpen. Ondertussen trok ik naar de Universiteit Antwerpen, om er Politieke Wetenschappen te studeren. Enkel voor mijn Master Overheidsmanagement week ik een jaartje uit naar Gent. De nieuwsgierigheid naar het kotleven zat daar ongetwijfeld voor een stuk tussen.

Ook daarna bleef de studiemicrobe (of was het toch nog de kotmicrobe?) kriebelen. Ik volgde nog een opleiding Rechten en ging samen met één van mijn beste maten op kot in ’t Stad. Daarnaast startte ik parttime op het kabinet van toenmalig schepen van Cultuur Philip Heylen. Een schitterende kans, waarbij ik van dichtbij kon ervaren hoe beleid tot stand komt. Zo zag ik hoe het toen gloednieuwe Museum Aan de Stroom werd klaargestoomd om niet alleen het Eilandje en de Antwerpenaren, maar de hele wereld te veroveren.

De passie voor politiek

De interesse in politiek begon met de lessen godsdienst in het middelbaar. In de klas werden we aangespoord om meningen te vormen en argumenten te bedenken over maatschappelijke thema’s. En dat wisselen van meningen, dat lag me wel. Tijdens mijn eerste debatervaringen zoals het Scholierenparlement voelde ik me dan ook in mijn nopjes. Het smaakte naar meer. Als tiener legde ik de verschillende politieke partijen onder de loep en voelde me het meest thuis bij CD&V. In 2005, op mijn zeventiende, werd ik officieel lid van de partij.

In 2006 deed ik enthousiast mee met de campagne, maar om te stemmen moest ik nog even geduld hebben: ik werd immers pas 18 jaar de dag nà de verkiezingen. Dus engageerde ik me verder binnen Jong CD&V en CD&V, zowel binnen Merksem als op stedelijk niveau. Daarnaast blies ik nieuw leven in de teloorgegane Christen-Democratische Studenten. Dat is nu, meer dan een decennium later, nog steeds actief.

In 2012 was het tijd voor mijn eerste deelname als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als jongste kandidaat op de lijst haalde ik 1124 stemmen, maar viel net uit de boot. Ook in Merksem strandde ik op een paar millimeter van een zetel. Toch was ik vanaf het begin vastbesloten om er zes jaar later, in 2018, opnieuw voor te gaan. Na jarenlang basketbal te spelen, weet ik immers dat élke match gespeeld moet worden. Ook al zit het, ondanks je harde werk, niet altijd mee.

Het was een spannende dag, die veertiende oktober 2018. Maar het resultaat was goed. Met mijn 435 stemmen werd ik rechtstreeks verkozen in de districtsraad van Merksem. Mijn 971 stemmen voor de stad Antwerpen waren dan weer goed voor een eerste opvolgersplaats. Kris Peeters besloot om de verjonging alle kansen te geven, waardoor ik vanaf januari door hem op te volgen er meteen kan invliegen als Antwerps gemeenteraadslid voor de CD&V. Omdat dit (wettelijk) niet te combineren valt met de Merksemse districtsraad, kon Pieter De Cock mij daar opvolgen.

Ik maakte van mijn passie ook mijn beroep. In 2012 werd ik Conversation Manager bij CD&V en nadien was ik vier jaar woordvoerder in het federaal parlement. Na net geen decennium in de professionele politiek, kruiste een andere uitdaging – in de privé – mijn pad. Op dit moment ben ik actief als Governmental Affairs & Policy Manager bij Janssen Belgium. De betaalbaarheid en toegankelijkheid van onze gezondheidszorg, de opkomst van innovatieve therapieën en geneesmiddelen, het publieke debat dat opnieuw wordt aangewakkerd, … Het zijn een paar uitdagingen en transformaties die een aantal discussies op scherp stellen. Vanuit mijn rol probeer ik op bedrijfsniveau mijn steentje bij te dragen aan een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg voor de patiënten, de samenleving en de sector in haar geheel.

En dan heb ik het nog niet over de liefde gehad. Liefde die ik, hoe kan het ook anders, vond binnen de politiek. Mijn fantastische vrouw Katrien verhuisde vanuit Limburg naar ’t Stad en samen kochten we een gezellig rijhuis in Merksem. Gezinsuitbreiding kon niet uitblijven. Onze tweeling Lou & Céleste werd in 2017 geboren en maakte ons geluk compleet. Het lot deed ons uiteindelijk in het gezellige Mariaburg te Ekeren belanden, veel dichter bij de ons toegewezen school van de kinderen. Door papa te worden, ben ik met andere ogen naar de wereld gaan kijken. Mijn persoonlijke en politieke perspectief op de stad en de manier waarop die georganiseerd zou moeten worden, werd gevormd door de levensfases die ik in Antwerpen heb mogen doorlopen. Ik wil gaan voor een Antwerpen dat een thuishaven is voor élke generatie.

Sam Voeten - Voeten Op 4

Stedelijke lancering van de jonge CD&V-kandidaten tijdens de campagne (april 2018)

Sam Voeten - Lancering Voetgangerstunnel - Plaats 4 CD&V

Sam en zijn vrouw Katrien op de nationale nieuwjaarsreceptie van CD&V Nationaal (14/01/2018)

Sam en zijn vrouw Katrien op de nationale nieuwjaarsreceptie van CD&V (14/01/2018)