Bouw P&R Keizershoek komt eraan

Bouw P&R Keizershoek komt eraan

Op de gemeenteraad van 25 februari 2019 is de omgevingsvergunning voor de P&R Keizershoek goedgekeurd. Voor wie het nog niet weet: pal over de Carrefour komt er in de toekomst een betalende P&R. Die zal de vorm van een toren aannemen, goed voor 674 parkeerplaatsen en 150 fietsstalplaatsen. Op dit moment is daar nog een kleinere, niet-betalende ‘maaiveldparking’ met 289 parkeerplaatsen, naast de tennisvelden. Dit nieuw project zal drie uitdagingen ondervinden.

Hieronder zie je de huidige situatie:

Huidige situatie: gratis parking voor 289 wagens

De P&R-toren komt er ook niet van vandaag op morgen. Om geen parkeerplaatsen kwijt te spelen, legt men tijdens de werken een tijdelijke parking van 284 plaatsen aan. Voor de specialisten onder ons: die ligt op de reservatiestrook van de A102. Volgens de plannen ziet dat er zo uit:

Plannetje van de tijdelijke parking

Wat zijn nu de drie uitdagingen?
1) Verkeersoverlast.
In de avondspits moeten wagens die naar de oprit E19 willen via de Fortsteenweg (straat van het Fort van Merksem) naar de Bredabaan. Dat zal een aanzienlijke belasting betekenen voor die straat, waar maar een aantal wagens kunnen aanschuiven voor het licht. Er passeren daar bovendien ook heel wat fietsers. Deze wagens moeten ‘weven’ over het zwaarbelaste kruispunt van de Bredabaan. Dat is geen evidente verkeersafwikkeling. Hoe dan ook zullen huiswaarts kerende pendelaars trachten tijdswinst te boeken en eerst richting Merksem rijden om dan de lus te maken bij de lichten van de Ringlaan. Op het onderstaande kaartje gaat men uit van 60 % P&R-bezetting. ’s Avonds zouden zo’n 220 wagens via de Fortsteenweg naar huis rijden. Aan 100 % bezetting zijn dat er nog een pak meer.

Schatting ’s ochtends

Schatting ochtendspits aan 60 % bezetting

Schatting ’s avonds


Schatting avondspits aan 60 % bezetting

2) Parkeerdruk. Het is positief dat er een (nog grotere) P&R komt om het verkeer naar het stadscentrum met de wagen te beperken. Daardoor wordt bijvoorbeeld de Bredabaan ontlast. Maar zolang de nieuwe parkeertoren betalend is en de omgeving niet, zullen pendelaars of bezoekers van de stad zich parkeren bij de Carrefour, op de Bredabaan, in de Fortsteenweg en misschien zelfs de Winkelstap en de Ringlaan. Geld uitsparen, da’s menselijk. Ook de mobiliteitsstudie die hieraan vooraf ging, geeft dat aan. Daarom heb ik tijdens de gemeenteraad blijvende aandacht gevraagd om de parkeerdruk in de buurt te analyseren. Ook de eigenaar van de parking van de Carrefour zal op termijn met een oplossing moeten komen. CD&V Merksem is nooit echt fan geweest van een betalende oplossing. Dat zet het gewenste mobiliteitseffect onder druk.

3) Drukke trams. Door een verhoging van de parkeercapaciteit, zullen wij in Merksem minder plek hebben op trams 2 en 3. Het spreekt voor zich dat de capaciteit naar boven moet, anders is de Merksemnaar de dupe. Wie ’s ochtends de tram neemt, weet waarover ik spreek.

CD&V Merksem zal dit project blijven opvolgen. Zowel vanuit de Merksemse districtsraad (fractieleider Pieter De Cock en schepen Sonja De Meyer) als in de gemeenteraad.