Blijft bus 650 dan toch in de Nieuwdreef?

Blijft bus 650 dan toch in de Nieuwdreef?

Wat een soap… Vorige week werd hals over kop het bushokje van bus 650 in de Nieuwdreef weggehaald, tot groot ongenoegen van heel wat inwoners. Door deze actie gaf men namelijk de indruk dat de schrapping van bus 650 doorheen de Nieuwdreef in Merksem definitief was. CD&V Merksem heeft zich hier altijd tegen verzet, recent nog tijdens de ludieke Kerststalactie.  We vroegen dan ook een onmiddellijke stopzetting van de verdere verwijdering van bushokjes. Met succes!

Vandaag stellen we vast dat het bushokje wordt teruggeplaatst. Dat dit niet het toonbeeld is van een efficiënte overheid, hoef ik u niet te vertellen. Weeral wat belastinggeld weggesmeten dat gemakkelijk aan andere projecten kon besteed worden… Maar het is wat het is. En het betekent eveneens dat onze acties – ook in de media – mensen hebben wakker gewaakt en tot resultaat hebben geleid, alhoewel dit niet betekent dat bus 650 of een andere lijn doorheen deze straat ook effectief terugkomt, laat staan op zeer korte tijd. CD&V Merksem is ervan overtuigd dat de behoefte voor een buslijn doorheen de Nieuwdreef voldoende groot is om ze te rechtvaardigen. Heel wat inwoners gebruiken de bus om naar het ziekenhuis, het centrum van Merksem of de Koekenstad te gaan. Dat is zeker het geval voor onze senioren: zij zijn misschien iets minder jong, maar daarom niet minder actief. Maar ook studenten hebben op deze manier een vlotte verbinding naar Antwerpen om naar de Meir, de hogeschool of de universiteit te gaan.

Samen met het beloofde overleg vraagt CD&V Merksem aan De Lijn om een eerlijke evaluatie van de situatie. Op woensdag 24 januari lezen we in Gazet Van Antwerpen dat De Lijn ook effectief werk maakt van deze evaluatie, die dan bij de ombudsvrouw van de stad Antwerpen en de ombudsman van de Vlaamse overheid terechtkomt. Ondertussen nam de districtsraad op donderdag 25 januari unaniem – en op aansturen van CD&V Merksem – een motie aan voor het behoud van de bediening in de Nieuwdreef.

CD&V Merksem vindt dat een bestuur op elk moment haar brugfunctie moet uitoefenen. Wie niet bevoegd is, kan nog steeds wegen op het beleid dat zich boven haar hoofd afspeelt. Het is onbegrijpelijk dat er niemand in Merksem (van het districtsbestuur) op de hoogte was van de verwijdering van de bushokjes. De Lijn verwijst in de krant zelf naar het districtsbestuur (zie fragment onder). En volgens mij schieten sommigen nogal gemakkelijk naar De Lijn, terwijl die in deze situatie wellicht zelf niet bevoegd is (sommige bushokjes vallen onder een contract tussen Clearchannel en de stad en het district). Dit is Kafka voorbij. Wij blijven hoe dan ook alert de zaak mee opvolgen! We roepen daarmee op om de partijgrenzen te overstijgen en unaniem te strijden voor het behoud van de bediening middels openbaar vervoer in de Nieuwdreef. Vanaf nu krijgt de Merksemnaar de transparantie die zo belangrijk is in deze zaak.

Weghalen bushokje Nieuwdreef: was district Merksem bevoegd?
Weghalen bushokje Nieuwdreef: was district Merksem dan toch bevoegd?

 

 

 

 

 

 

Merksem stemt unaniem voor behoud bus 650 in de Nieuwdreef
Merksem stemt unaniem voor behoud bus 650 in de Nieuwdreef